Velkommen!

Bloggen min faller utenfor de typiske kategoriene... jeg blogger mest som jeg vil, om hva som faller meg inn, og når jeg har tid, inspirasjon eller får bloggeånden over meg.
Jeg er kjempegla for at du stikker innom og setter Stor Pris på et hei fra deg i kommentarfeltet...

mandag 29. januar 2007

nabo-oppdatering #2

må bare få sagt det.

kl er 10:20, naboen har herja vilt i en god stund allerede.
i dag er musikken ekstra høy fordi hun støvsuger.



kanskje det kommer noe godt ut av dette?
kanskje jeg lærer meg noen bosniske sanger?

lørdag 27. januar 2007

huff!

nå vil jeg skrive litt om naboskap.

jeg kommer veldig godt overens med naboene våre. i og med at vi bor i blokk er det ganske mange av dem. fra ganske mange forskjellige nasjoner. de aller aller fleste er veldig veldige trivelige. også har du dem som er trivelige, men som likevel blir et lite issue i hverdagen.



nå vil jeg skrive litt om de sistnevnte...

vi har nå bodd her i 1 1/2 år, og har ikke merka noe støy fra leilighetene rundt oss...inntil i høst. da flyttet det tydeligvis inn en ny familie i leiligheta ved siden av oss. høsten kom med et til tider øredøvende bråk fra våre nye naboer. det gjelder musikk. det gjelder det jeg bare kan betegne som fylleskrål. det gjelder et lydnivå som om det foregikk i naborommet. eller t.o.m i stua vår. det gjelder en grusomt skummel bulldogg-aktig hund som bjeffer og som må holdes på 30 meters avstand når man passerer (ellers hogger den i deg).
når det har blitt for mye bråk har vi forsøkt den gode gamle bank-i-veggen-hint-hint. hva skjer? bank-bank-tilbake hører vi. etter noen ulidelige minutter henter francis en hammer og en bok (vil jo ikke få merker i veggen) og banker igjen. hva skjer? musikken skrus opp og den falske mannsrøsten blir sterkere. etter en time holder man på å bli gal, og er på vei over for å smelle litt med leppa, men da blir det endelig tyst.

det har vært en lang dag. nå er jeg alene hjemme mens francis er hos en annen nabo og spiller poker (ny farsott i menigheten). awa linnea har akkurat sovnet. jeg har benka meg framfor macen med god drikke, litt snacks og med gode utsikter for en mysig tv-kveld.

da skjer det.

den intense, tradisjonelle bosniske musikken slås på full guffe. hver gang sangen tar slutt håper jeg det er over. men neida. det hele når nye høyder når sangene får harry 90-talls gitar-riff. etter en stund banker jeg i veggen. hva skjer? ingenting! full ignoranse fra min egentlige trivelige nabo. hører de ikke bankene mine?

jeg vil ikke tilbringe lørdagskvelden med bosniske toner i øret!
jeg har hodepine.
jeg ar lyst å sette meg i et hjørne å skrike høyt i frustrasjon.

mitt spørsmål er: hva gjør man med sånne naboer???

tirsdag 23. januar 2007

hva kaller man dette?

jeg hadde tv'n på i bakgrunnen en stund i ettermiddag og "that 70 show" var på...jeg har ikke sett på det så ofte at jeg kan navnene på alle karakterene, men hvertfall så sto red og mrs forman (tror jeg det er) på kjøkkenet, og mrs forman var søkk fortvilt over at noen hadde rota i systemet hennes i krydderboksen. før hun ble ferdig å sortere krydderboksene, foreslo red en hyrdestund og de springer ut av kjøkkenet...etter 2 sekunder kommer mrs forman løpende tilbake til krydderboksen, legger de siste på plass og sier noe sånt som "it would have bothered me the whole time anyway".

uten øvrige paraleller, hahaha, så kjenner jeg meg skremmende mye igjen i hennes tankegang. jeg liker å ha ting i orden rundt meg. jeg blir stressa av ting som ligger på feil plass - ting som blir til rot. francis sier at jeg er obsessed av at ting skal se pent ut. heller pent en praktisk. han får noia av at jeg har det fine bestikket vårt i skuffene i den lille kommoden i stua. der ligger de fint sortert i ulike esker. praktisk syns jeg. ikke syns francis. pent er det hvertfall. knis. uansett: han har nekta å ha noe med serviset å gjøre, pga min pene praktiske løsning. derfor er det mitt ansvar å hente fram og å legge tilbake. det går stort sett greit.

jeg elsker levende lys. forbruket på telys spesielt er enormt høyt i vårt hjem. det ser pent og KOSELIG ut. en del av de små krukkene eller hva det nå heter, som vi har telys i, er litt gjennomsiktig. da er det penere å ha sånne telys som er i gjennomsiktige beholdere, enn de med sånn aluminium i. telys med gjennomsiktige beholdere har jeg ikke funnet i malmö, men da sukkerspinn kom på besøk for et år siden hadde hun med to poser til meg. når de var brent opp, beholdt jeg de gjennomsiktige beholderne og har lært et triks av min mor: ta ut selve telyset av aluminiumsbeholdern, og putt i de gjennomsiktige beholderne. det tar vanligvis kort tid.


her om dagen kjøpte jeg en ny pose med 100 telys. catastrophe: telysene er for store for de gjennomsiktige beholderne! etter å forsøkt å lirke de nedi et x antall ganger som medførte stearinoverflømmelse og sprukne gjennomsiktige beholdere, kom jeg omsider fram til en løsning:

jeg har funnet fram en gammel kniv om nå er min egen stearinkniv. den bruker jeg til å skjære til telysene, slik at de passer til de gjennomsiktige beholderne. det tar litt tid, men det gjør ingenting. snart er posen med de 100 telysene oppbrukt og jeg kan kjøpe telys som faktisk passer.





men viktigst av alt: det ser pent ut.

søndag 21. januar 2007

changes

i disse babytider vil jeg skrive litt om de såkalte søvnløse nettene jeg hørte så mye om da jeg gikk gravid. tell you what: vi har ikke hatt en eneste søvnløs natt etter at awa linnea ble født. ikke en. ok, det ble litt lite søvn på meg da hun var 2 døgn og skulle suge all the time, men that's it. awa linnea funker som regel sånn her om natta: sover, våkner en gang, får mat og ny bleie dersom det trengs, og sovner igjen. av og til har det hendt at hun blir litt pratesyk, men det gir seg fort. det hele har forløpt seg ganske så fint og rolig syns vi.

kl 07:30 våkna jeg av at francis drev og lette etter ungen i senga vår:
F: er hun ikke ved siden av deg?
M: nei
F: har hun ikke fått mat i natt???
M: nei
F: ER DU KLAR OVER HVA KLOKKA ER??? HALV 8!!!

dette var ny rekord.
jeg måtte først opp og sjekke at hun levde. så lå jeg og venta på at hun skulle våkne, og var ganske klar for tømming, for å si det sånn. men hun sov enda en stund til. for første gang har awa linnea sovet rundt!
vet ikke om jeg har så store forhåpninger til at det skal fortsette sånn, men visst er det spennende! om det var unntakstilstand i natt, så er ikke det så farlig heller.



annen ting som skjedde i dag:
awa linnea snudde seg fra mage til rygg! jeg ble litt satt ut, henta francis, la henne på magen igjen og vips - så snudde hun seg over på ryggen en gang til. oioioi. snart kryper hun og går og kommer i trassalder og tenåringsopprør og hater meg. :(
francis har en visjon om at awa linnea ikke skal vite hva gutter er før hun er 25 år. for sikkerhetsskyld skal han dessuten gå til anskaffelse av en hagle som skal stå i skapet på soverommet vårt. DERSOM det skulle dukke opp et hankjønn hos oss er planen å ta hankjønnet med inn på soverommet og vise han hagla.
dette er den planlagte samtalen:

HK: å, jakter du?
F: nei
F: vet du når jeg kjøpte denne?
HK: nei
F: da awa linnea ble født.

dersom vi ikke klarer å skjule at gutter eksisterer, og dersom det ikke funker med hagla, har vi jammen ta en plan 3:
flytte til en øde øy.


torsdag 11. januar 2007

hjem kjære hjem?

man skjønner at man har fått en liten prinsessedatter når det ser sånn ut under pakkeseansen:



til slutt fikk vi igjen koffertene uansett og satt kursen sørover. det var litt trist å reise fra familien. man vet at det er en god stund til neste gang man får være sammen igjen. og da blir savnet mye større liksom.



norge...lengselen vokser.
nå er vi tilbake i ghettoland igjen. status er regn og en høy rakettskytingfaktor...hvem har sagt at nyttårsraketter hører nyttårsaften til du liksom? selv om snøen lar vente på seg i de sydlige breddegrader, senket vinterfølelsen seg over oss da vi åpna fryseren...det kan ei forklares, blott bare erfares - JULESTEMNING:



francis tok en pause i iherdig eksamensinnspurt, var handyman og fikk avtint hele greia. deilig å kunne ha amnesti (oldemor har sagt at man skal unngå frysern når man ammer, for da kan man lett få brystbetennelse), og slippe sånne kjedelige ting:)
MEN jeg begynner ENDELIG å føle meg litt mer som meg selv igjen! har vært skikkelig housewife i de to siste dagene, og det er litt deilig å få unna ting uten å føle seg døden nær etterpå. føler jeg får mer og mer teken på mammarollen også, er ikke så usikker lengre. føler at jeg har begynt å forstå awa linnea mer, og tar ting mer med ro. men så er hun så snill også! ikke så mye pes med den ungen. nå som vi har kommet hjem har vi begynt prosjekt-sov-i-egen-seng, det tar litt tid om kvelden. ikke så mye gråt, bare en del misnøye og hun knør utrolig lenge før hun får det til. også sover hun kanskje 10-20 minutt før hun våkner igjen. blir litt byssing og sånn. men så sovner hun plutselig, og sover til hun skal ha nattmåltidet. jeg må desverre meddele at hun ikke så lett havner i sin egen seng etter det...vi har en tendens til å sovne av begge to. det kommer seg vel.
i det siste har hun begynt å smile utrolig masse! når hun har fått mat og stell er hun bare solskinn og alt er vel, prøver å prate og le, men det kommer som regel bare litt tørrhoste av det, hihi...men et ord har hun fått: gyyyyyyyyy!:) det er koselig.

vi har besøk av polly, og nå har gutta diska opp middagsmat, hærrli.
peace out: maria.

onsdag 3. januar 2007

all things new


ny blogg!


det tok litt tid å komme i gang...men så har det vært to veldige annerledes måneder med mange nye erfaringer og ting som har skjedd, og blogging har ikke kommet så grusomt høyt opp på prioriteringslista. men nå er jeg i gang!


for tiden befinner jeg og min lille familie (knis, det er litt morsomt å kunne si det sånn) oss i det høye nord, fortsatt på juleferie. det er fantastisk å være her oppe igjen, ha familie og kjære rundt seg...etter at awa linnea ble født har avstanden liksom blitt så mye større! får nesten lyst til å bygge hus på sommarøya, hahaha! men om litt under en uke setter vi kursen sørover igjen. det er med blandede følelser, for min del. men jeg prøver å finne ting som skal fylle programmet der nede med mer enn bleier og middagslaging og sånt da. skal for eksempel få meg en hobby, awa linnea og jeg skal for eksempel dra til vårt kjære ikea og shoppe...sånne ting man gleder seg til! også blir det jo gøy å treffe venner der nede igjen. dessuten skal vi ha med oss litt proviant til sverige, som også gjør hverdagene lysere: rømmegrøt, tomatsuppe (kan du fatte og begripe at de ikke har vanlig tomatsuppe i sverige?????) og selvfølgelig: norsk melkesjokolade. og melkesjokoladen skal vare leeeeenge...hver gang jeg får lyst til å bare måkke innpå, skal jeg tenke på kommentarer jeg har fått de siste 6 ukene som feks: "är hon gravid igen?", "kor stor magen din e fortsatt!"...sånne kommentarer som overdøver andre finere kommentarer, og som kan holde fråtsetrangen i tøyler.


oi, min lille datter våknet og krever sitt...men: jeg er på nett! velkommen til å følge min nye blogg...!:)