Velkommen!

Bloggen min faller utenfor de typiske kategoriene... jeg blogger mest som jeg vil, om hva som faller meg inn, og når jeg har tid, inspirasjon eller får bloggeånden over meg.
Jeg er kjempegla for at du stikker innom og setter Stor Pris på et hei fra deg i kommentarfeltet...

mandag 16. februar 2009

et innlegg om tvillinger og kjønn...

Bare for å oppklare litt:

Jeg ble altså ikke skuffet over at det "kun" var én skatt i magen! Hehe, i løpet av de første 3 mnd bygget det seg liksom opp en slags tvillingforventning rundt meg kjente jeg. Magen kom fort. Sparkene kom fort. jordmor stusset over livmorstr (dog uten grunn etter hva jeg kan lese meg til å skjønne). Tvillinger og tvillingvogner var all over the place. Også var det en del andre ting, som feks: jeg så på Top Model, og i pausen switchet jeg over på en annen kanal: der var det en dokumentar om å vente tvillinger/ trillinger/ firlinger. Og SÅ kom Samar over en kveld og jeg skulle lage pannekaker til kveldsmat. Jeg klekker et egg og ut av det ene egget kommer to eggeplommer!?!?! Jeg bare, "Ok, God are you trying to prepare me for something????"! Ü Har noen andre opplevd det før liksom??? Ü
Men til syvende og sist trodde jeg selv at det var "bare" ett juligull der inne. Og det er overhode ingen skuffelse, for jeg syns det er så stort å i det hele være så heldig at jeg får barn.

Også dette med kjønn da...
Av en eller annen merkelig (og for meg intenst provoserende) grunn bygget det seg også opp en del forventning blant visse mennesker om at dette barnet skulle være en gutt. Jeg forstår hele den der gøy-med-en-av-hver-tanken. Og selvfølgelig syntes jo Francis og jeg at det var spennende å skulle få vite kjønn denne gangen, vi visste jo ikke når vi ventet Awa Linnea. Jeg hadde en sterk følelse av at det var en jente. Francis ønsket seg en gutt. Men begge var vi selvfølgelig enige om at det til syvende og sist overhode ikke spilte noen rolle. Når vi satt på venterommet før UL (fr en gangs skyld i veeeeeeeeeeldig god tid!) tenkte jeg faktisk ikke på om det var en gutt eller en jente. Jeg tenkte bare på at jeg håpet så inderlig at alt var bra med den lille skatten. Og at juliskatten er frisk var den beste nyheten vi kunne fått! Når vi gikk fra MAS var vi begge i den der UL-rusen som man gjerne er i når man har fått sett barnet sitt for første gang. Alt blir mer levende.

På forkant hadde jeg fått en del håper-det-er-en-gutt kommentarer. Et eks tatt fra samtale i barnehagen mellom meg og barnehagetante X, et par uker før UL:

X: Visst är det en pojke denna gången?
M (meg): Vi vet ikke ennå.
X: Men skall ni ta redo på det? Visst hoppas du på en pojke denna gången?
M: Ja, vi vil vite det. Men det er ikke viktig hva det blir. Men jeg tror det er en jente.
X: Men det vore bra med en pojke!

Det der er bare et light-eksempel til mange folks kjønnsholdninger her. Kusina til naboen min hadde 3 jenter og klaget åpenlyst over det faktum at hun ikke hadde en sønn. Det faktum at hun hadde 3 friske, fine døtre var tydeligvis ikke godt nok! Hun ble gravid igjen, og det var en gutt. Hun var selvfølgelig gla, men det holdt ikke. Nå vil hun ha 2 gutter til for at det skal veie opp liksom. Hva er det slags holdning å ha?

Og dette møtte meg når jeg hentet Awa Linnea i barnehagen etter UL. Barnehagetantene, og spesielt X var veldig spente i forkant...!

X: Har ni varit? Var det en eller två?
M: Ja, vi har vært, det er bare én. Og det ser ut som om det blir en jente!

Jeg ønsker at jeg hadde med filmkamera slik at jeg kunne vist dere hvordan lyset og gleden i øynene til X bare DØDE! Helt seriøst, og jeg overdriver ikke! Hun hadde det store smilet når jeg kom, og så snart jeg sa at vi venter en jente til, døde smilet! Hun kunne like gjerne sagt "stakkars dere som bare får døtre"!

Jeg blir provosert fordi en sånn holdning, som er så utrolig vanlig her, vitner for meg om en sinnsykt hovmodig holdning til livet. En holdning hvor man ikke er takknemlig for det som virkelig betyr noe i denne sammenhengen. Det er jo ikke en menneskerett å få barn! Det finns folk som lengter etter barn, men som ikke får barn, eller må igjennom lange, prøvende prosesser før de lykkes. Det finns folk som mister barna sine. Og midt i det våger man altså å ha en holdning der å få en datter liksom ikke er godt nok?? Å få et friskt, vakkert, deilig barn er ikke godt nok? Fordi det ikke er en sønn? Når skal folk fatte at jenter og gutter er like mye verd? At kvinner og menn har samme verdi?
Jeg bestemte meg for mange år siden at jeg aldri skal si at jeg ønsker meg det ene mer enn det andre. Ikke en gang mens jeg er gravid. Jeg vil ikke at noen skal kunne si at jeg i det hele tatt har ytret et ønske om det ene over det andre. Jeg skal være takknemlig for hver en gave som blir gitt meg! Det er jo bare så soleklart: jeg skulle jo aldri, aldri, aldri ville ha byttet Awa Linnea, eller den elskede juliskatten i magen, bare for å få en sønn????!?!? Mine barn skal være elsket, fra før de er født, for den de er.

.........puh! Utblåsning fra mamma❤ her!

JA til GIRLPOWER i familien Nyang-Jørgensens hus!

10 kommentarer:

micano sa...

Amen :-)

prinsesselisabeth sa...

amen 2:)

orjanv sa...

en kort kommentar fra en som har to døtre: Det er å kjenne igjen denne en av hver tankegangen, men kanskje ikke like ille kultur her, som den du beskriver. Det er en vvelsignelse å ha fått to jenter, jeg elsker det, de er nydelige og stråler når de ser hverandre. Jeg hørte fra en gammel DANSK gynekolog som hadde fem døtre og sa bare disse ordene: "Jentene mine er svært så glade i sin gamle far".

Beate sa...

Flott, interessant og veldig aktuelt innlegg!!! Leste denne artikkelen på vg i dag: http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=558736 Grusomt!

Anonym sa...

oisann....nu føle æ mæ jo....ja...

Anonym sa...

Gratulerer så masse med en ei lita snuppa tel i magen.
Gode elskere lager jenter... som de sier i Finland :)
Men fra spøk til alvor....alle barn er vel fantastiske...gutter og jenter, la oss slutte å kommetere kjønn, det er så urimelig!
Klem fra mor til tre gull fra øya ;)

Janette sa...

gratulerer så mye med jenta som er på vei!!!
kjenner meg på en måte igjen i det du skriver - bare motsatt.. da vi hadde fått filip, fikk vi kommentarer som:
nå har dere jo en av hver og slipper å stresse med hva det blir, om dere skal ha flere barn..
nå trenger dere ikke prøve flere ganger, nå har dere jo en av hver..
kan vi få vite hva hemmeligheten er for å få til en av hver?
må si at de aller fleste sånne kommentarer ble sagt humoristisk, men det så unødvendig!
bra du sier i fra!!! :)

Sukkerspinn sa...

A-MEN 3!!

Anonym sa...

Vær glad du ikke bor i Kina. Og A; det er ikke bare i Finland at gode elskere lager jenter....lol!!!
-B-

Kathrine sa...

Haha - gode elskere lager også gutter bare så det er sagt og uten å gå nærmere inn på det.

Ikke bry deg med alle de rare tingene som sies, det er jo så nydelig å være forelder uansett om de har tisselur eller rompa fremme (niklas sine definisjoner på gutter og jenter).